Rostliny jsou dárkyněmi života. Nevěříte?
Více než 98 procent kyslíku, který dýcháme, pochází z rostlin. Rostliny také představují náš hlavní zdroj potravy. Věděli jste, že 80 procent naší stravy je tvořeno rostlinami a plody země? Dosud bylo rozpoznáno více než 250 000 druhů rostlin, z nichž 30 000 mohou lidé jíst. Rostliny nám poskytují energii, kterou potřebujeme, abychom rostli a mohli se vyvíjet a hrát si nebo nám poskytují léčivé látky, když jsme nemocní. Díky svým kořenům zabraňují půdě v pohybu a pomáhají tak předcházet půdní erozi. Zdravá půda může v sobě uložit více uhlíku, což je důležité v boji proti klimatické změně. Zdravá, pevná půda a zdravé rostliny jdou ruku v ruce. Starat se o rostliny a udržovat je zdravé je pro přežití člověka i jiných forem života na Zemi velmi důležité.
A jak to je s rostlinami dál? Přečtěte si v Příručce pro děti - Zdravé rostliny - zdravá planeta, tu najdete zde.
Zdraví prospěšné bakterie v našich střevech (probiotika a bakterie mléčného kvašení)
Každý z nás ví, že díky střevům můžeme trávit stravu a čerpat z ní živiny a další životu nezbytné látky. Už méně se však ví, že střevní trakt je také útočištěm malinkých, ale o to důležitějších mikroorganismů, které mohou ovlivňovat naše zdraví, ale i náladu.
Když se řekne bakterie, většina lidí si představí něco negativního, nezdravého, co našemu tělu škodí. O to překvapivější proto pro vás možná je, že každý z nás má od narození ve svém těle a zejména v našem trávicím traktu ne miliony ani biliony, ale doslova triliony těchto převážně „hodných“ mikroorganismů, které jsou takovou naší armádou, která nás chrání před mikroorganismy škodlivými. A stejně jako v armádě, i stovky různých druhů „našich“ mikroorganismů mají rozličné velikosti, tvary i funkce.
Zakysané mléčné výrobky
Velmi důležitou skupinou mléčných výrobků jsou zakysané mléčné výrobky obsahující živé bakterie mléčného kvašení. Tyto výrobky bychom měli konzumovat minimálně 1x denně. Ještě lepší volba je konzumace výrobků, kde jsou přítomné jen určité druhy mikroorganismů, kterým říkáme probiotika a které mají oproti běžným bakteriím mléčného kvašení specifické vlastnost: jsou díky své odolnosti schopné přežít cestu celým trávicím traktem a dostat se tak až do střev, která pomáhají osídlovat a přináší našemu tělu různé zdravotní výhody (tvorba látek, které chrání před patogenními mikroorganismy, úprava pH ve střevě).